Tjänstekonsulten – Ditt mervärde

Inlägg ang språkkunskaper efter Partiledarsamtal i Nyhetsmorgon 2024-02-10

Gillar verkligen upplägget TV4 försöker sig på med partiledarsamtal och inte den traditionella debatten.

Lyssnade på gårdagens samtal och det handlade till stor del om integration och de kom in på behovet/krav på att kunna Svenska språket.

I stort var samtliga väldigt överens om att det är otroligt viktigt att lära sig svenska språket och det är en grund för bra integration och att göra sig anställningsbar.

Men rätt som det så kommenterar Nooshi Dadgostar vad Jimmie Åkesson säger om låglönejobb

Dels så attackerar Nooshi RUT avdraget som orättvist och diskriminerande då Jimmie menar att det finns inga andra jobb för dem som inte har någon utbildning.

Nooshi´s lösning är att visst, utbildning är bra, men det jag reagerar på är att ”De kan arbeta på en skola eller liknande istället för ”hemma hos rika privatpersoner”.

Det är på allvar ingen av vare sig de övriga partiledarna eller journalisterna som reagerar på eller kommenterar detta!

Kan nog vara så att Nooshi inte menar det på det sättet som det nu föll sig (vilket jag innerligt hoppas). Ulf Kristersson kommenterar lite längre fram i samtalet att svenska språket är viktigt i alla yrken, men inte mer än så.

Men signalvärdet är redan satt som jag ser det.

  1. RUT jobb är ett sätt att trycka ner lönerna, vilket är väldigt fel
  2. Lokalvårdare/Städare kräver ingen kompetens och du behöver inte kunna svenska språket, vilket verkligen är fel

Jag är inte ute efter en partipolitisk diskussion kring detta utan slås av hur ALLA delaktiga i samtalet inte reagerar på detta exkluderande uttalande och inte kommenterar det, utan det var som en självklarhet!? Hur kan det vara det?

Vi i branschen kämpar för att tydliggöra att det krävs utbildning och att svenska språket är otroligt viktigt – bland annat.

Det är viktigt för alla inblandade parter, både av sociala, integrerande och säkerhetsaspekter!!

Absolut att Städbranschen är en bransch som är mångkulturell och en bra bransch för integration och det är vi stolta över!!

Alla som utför arbetet inom Städbranschen är också otroligt viktiga och deras jobb är en förutsättning för att andra verksamheter skall kunna fungera och grunden för arbetsmiljön för de som arbetar i andra verksamheter.

Ett väldigt viktigt uppdrag är att vara skillnaden mellan ohälsosam och hälsosam miljö. Det ställer stora krav och kräver kompetens!

Var rädda om varandra!